Hrvatska akademska i istraživačka mreža
  NASLOVNICA MAPA WEBA TRAŽILICA KONTAKTI CARNET WEB
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
 
menu 4
Sigurnost
menu 4
Distribucija
menu 4
Pomoć
menu 4
Dokumenti
menu 4
menu 4

 

 

25-04-06 08:48
Izlaganje podataka: okruzi širom SAD-a postavljaju osobne podatke na Internetu

piše ANTONELA BANOVAC

Okrug Broward, Florida, okrug Maricopa, Arizona i okrug Fort Bend u Texasu razdvojeni su stotinama milja, ali imaju nešto zajedničko - pripadaju stotinama okruga u različitim državama koji su zadnjih godina izložili svakom korisniku Interneta na svijetu brojeve socijalnog osiguranja, vozačke dozvole, bankovnog računa i druge osjetljive osobne podatke svojih stanovnika.

 

"Ove stranice su kao dobrovoljno hranjenje kriminalaca upravo onim podacima koji su im potrebni, a nitko ništa ne poduzima da se promijeni zakon", kaže B.J. Ostergren, odvjetnik iz Richmonda.

 

Na web stranicama okruga nalaze se i podaci o poznatim osobama, kao što su guverner Floride Jeb Bush i njegova supruga. Nekim su osobama navedeni i broj registarskih tablica automobila, visina, težina, boja očiju onih koji su bili privedeni u prometnim prekršajima, rješenja o razvodima, vojna rješenja, povijesti bolesti, pa čak i kompletne kopije umrlica. Brojevi socijalnog osiguranja guvernera Busha i njegove supruge u međuvremenu su uklonjeni.

 

Sam Ostergren, lutajući po web stranicama okruga u zadnje dvije godine, otkrio je preko 17.000 brojeva socijalnog osiguranja. Pokrenuo je web stranicu The Virginia Watchdog na kojoj se zalaže za zabranu javnog objavljivanja preslika dokumenata. Određeni uspjeh postigao je u 14 od 121 okruga Virginije, u kojima se na webu ne objavljuju preslike.

 

Još je nejasno koliko je od 3.600 okruga u SAD napravilo istu grešku. Za pretpostaviti je da su mnogi od njih postavili povjerljive osobne podatke na svojim web stranicama, kako bi bili u skladu sa zakonskim odredbama, ne razmišljajući o posljedicama.

 

Privatni odvjetnici zastupaju mišljenje da javno postavljanje podataka bez uklanjanja povjerljivih osobnih detalja omogućuje zlouporabe. Podaci koji su bili sigurni u sudnicama 160 godina, sada su dostupni cijelom svijetu.

 

U okrugu Orange tvrde da je broj dokumenata koji sadrže povjerljive podatke manji nego što se pretpostavlja. U tijeku je provjera oko 30 milijuna stranica koje datiraju još iz 1970. godine Prema podacima s do sada pregledanih stranica ustanovljeno je da samo 1,63% stranica sadrži podatke koje treba ukloniti. Stanovnicima se predlaže da sami pregledaju svoje podatke na web stranicama, te da pismeno zatraže njihovo uklanjanje ukoliko zamijete neprimjerene podatke.

 

Okružni uredi traže način na koji bi se automatski uklonili povjerljivi podaci. Jedno od ponuđenih rješenja je program koji se koristi u, sada već najmanje, dva floridska okruga, a koji radi na isti način kao i antispam programi – koristeći algoritme za analiziranje slika koje sadrže fraze ili riječi.

 

Neki proizvođači programa koriste postupke automatske analize, dok drugi pokušavaju smanjiti broj dokumenata u kojima je potrebna intervencija i potom ljudskom intervencijom izdvajaju željene podatke. Pronalaženje informacija u skeniranim slikama mnogo je složenije od traženja riječi u tekstu, a uvriježena metoda kao što je analiza uzorka riječi, nije moguća.

 

Tvrtka Aptitude Solutions iz Floride proizvela je program AiRedact, koji automatski uočava i mijenja dijelove slike koristeći algoritme koji prepoznaju ciljane brojeve ili riječi, ili traže slične riječi u kontekstu kao što su broj računa ili broj socijalnog osiguranja. Jednom kad pronađe ključnu riječ, program je uklanja. Također otkriva osobne podatke nalazeći područja na skeniranim slikama za daljnje automatsko uređivanje ukoliko postoji standardna forma i ako se podaci nalaze na točno određenom dijelu slike.

 

Količina vremena potrebnog za uređivanje objavljenih podataka ovisi o tehničkim komponentama koje se koriste i broju zapisa koji se provjeravaju. Tipičan pregled može potrajati dva-tri mjeseca, a cijena programa se kreće u rasponu od 200.000 do 300.000$, ovisno o veličini okruga. Program zasigurno neće ukloniti 100% spornih podataka, pa će biti potreban dodatni rad na njima.

 

Ovaj propust u propisima kojima podliježu američki okruzi predstavlja opomenu našim zakonodavcima i voditeljima zbirki osobnih podataka. „Sitan“ previd radi kojeg su otkriveni osobni podaci, izazvao je veliku medijsku pozornost, uzrujanost stanovnika, a da utrošak vremena i novca na uklanjanju posljedica i ne spominjemo. Nadajmo se da smo spremni učiti na tuđim iskustvima i da nećemo ponoviti iste greške.

[Lista]
Ovu uslugu CARNeta realizira Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  Copyright ©2005. CARNet. Sva prava zadržana. Impressum.
Mail to
sys-portal@CARNet.hr