Hrvatska akademska i istraživačka mreža
  NASLOVNICA MAPA WEBA TRAŽILICA KONTAKTI CARNET WEB
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
 
menu 4
Sigurnost
menu 4
Distribucija
menu 4
Pomoć
menu 4
Dokumenti
menu 4
menu 4

 

 

16-06-06 11:16
Korištenje broja socijalnog osiguranja

piše ANTONELA BANOVAC

U Sjedinjenim Državama u posljednje se vrijeme govori o mogućnosti da zakonodavci ograniče ili ukinu upotrebu broja socijalnog osiguranja (social security number). Zloupotreba tog broja ugrožava privatnost građana, ali mogućnost zabrane njegove upotrebe izaziva zabrinutost u financijskom svijetu.

 

Takav potez otežat će odvijanje uobičajenih poslova gdje su potrebne identifikacijske metode dok će malo toga napraviti pri očuvanju privatnosti, smatra Randy Lively, CEO u American Financial Services Association u Washingtonu. On je jedan od nekoliko predstavnika koji je svjedočio na istraživanju i ispitivanju upotrebe broja socijalnog osiguranja. Saslušanje je počelo upravo u vrijeme kad potrošači i Kongres obraćaju više pažnje na razotkrivanje podataka milijuna Amerikanaca i podizanje straha od krađe identiteta. Na saslušanju je rečeno da postoje i drugi načini kojima bi vlada smanjila krađu identiteta, kao što je uvođenje sigurnijeg načina zaštite podataka, ali i sigurnije tehnologije. Političari iznose različite prijedloge, a jedan od njih je ograničavanje korištenja broja u javnosti.

 

Broj socijalnog osiguranja ovog je časa u SAD jedini identifikator koji omogućuje davateljima kredita, kreditnom birou, banci, osiguravajućem društvu ili investicijskim tvrtkama sigurnost o ispravnosti identiteta korisnika s kojim posluju. Bilo kakav pokušaj promjene načina korištenja može bitno poremetiti nacionalnu ekonomiju. Zakonodavci bi morali shvatiti posljedice takve odluke.

 

Ovakva situacija vrlo je slična onoj u našoj zemlji gdje je jedinstveni matični broj (JMBG), korišten desetljećima kao djelotvorno sredstvo identifikacije, uklonjen zakonom iz novih osobnih iskaznica. Motiv uklanjanja bio je zaštita privatnosti građana. Proturječnost takve odluke bila je jasna.

 

Do danas su utvrđeni brojni nedostaci takve odluke. Najveći problemi javljaju se u bankarstvu gdje je osobe istog imena i prezimena teško identificirati, tako da se svaki započeti posao, kredit, podizanje novca i sl. bitno odugovlači. Političari su vodili brojne polemike o ovom, zapravo tehničkom problemu, ali izgleda bez konzultiranja struke.

 

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, donesenog 11. listopada. 2002., JMBG se ne prikazuje u osobnoj iskaznici, ali ni u drugim dokumentima. Jedinstveni matični broj građana je broj koji se sastoji od 13 znamenki od kojih prvih sedam predstavljaju datum rođenja, sljedeće dvije registracijsko područje u kojem je JMBG određen, zatim tri koje se odnose na spol (od 000-499 za osobe muškog i od 500-999 za osobe ženskog spola), a zadnja znamenka je kontrolni broj.

 

Točno je da JMBG sadrži dosta osobnih podataka, međutim radi olakšavanja svakodnevnih poslova, kako praksa pokazuje, nužno je potreban nekakav jedinstveni identifikator.

[Lista]
Ovu uslugu CARNeta realizira Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  Copyright ©2005. CARNet. Sva prava zadržana. Impressum.
Mail to
sys-portal@CARNet.hr