Hrvatska akademska i istraživačka mreža
  NASLOVNICA MAPA WEBA TRAŽILICA KONTAKTI CARNET WEB
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
 
menu 4
Sigurnost
menu 4
Distribucija
menu 4
Pomoć
menu 4
Dokumenti
menu 4
menu 4

 

 

12-05-06 01:00
SP2 donosi sigurnosna poboljšanja

piše BORIS TROJAN

Nakon instalacije Windows XP Service Packa 2, sve će stare postavke na računalu ostati sačuvane, ali će sustav biti obogaćen novim alatima i sigurnosnim poboljšanjima. Velika promjena u sigurnosnom sustavu predstavlja nova verzija Internet Explorera 6.0.2900.2180.xpsp_sp2 i novi Security Center.


Pop-up bloker

 

Nakon instalacije SP2, pop-up bloker će biti automatski uključen i konfiguriran prema Medium postavkama. Budući su određeni pop-upovi potrebni za održavanje sustava, IE će na zahtjev administratora dopustiti njihovo propuštanje.

 

Ako se pop-upovi pojavljuju i pored maksimalno strogih postavki, najvjerojatnije je stvar u tome da ih je postavio lokalni adware ili spyware, te se rješenje problema mora usmjeriti na uklanjanje zloćudnog koda.

 

Alatu se pristupa kroz IE prečicom Tools->Pop-up Blocker->Pop-up Blocker Settings. Ovdje se servis može i isključiti. Tu je i lista siteova s kojih se pop-upovi slobodno propuštaju. Postavka Notification and Filter Level omogućuje odrediti način obavještavanja o blokiranju određenog pop-up prometa.

 

Postoje tri razine filtriranja. Postavka Low dopušta pokretanje svih pop-upova sa siteova koji koriste SSL promet. Postavka Medium će blokirati većinu automatskih pop-upova. Postavka High će pokušati blokirati promet sa svih siteova, osim sa onih u listi Allowed sites. Da biste vidjeli o kojim se pop-upovima radi u slučaju da je sigurnost postavljena na High, a budući je tada blokiranje nevidljivo, dovoljno je držati stisnutu tipku Ctrl prilikom klikanja na određeni link.


Security Center

 

Ovaj alat omogućuje centraliziranu kontrolu nad vatrozidom, servisom za automatski update i virusnom zaštitom. Smješten u Control panelu, namijenjen je nadgledanju stanja sigurnosti klijentskog računala, te obavještavanju korisnika. Ako vam se obavijesti čine agresivnim, dovoljno je podesiti razinu obavještavanja. System Tray je sada obogaćen novim ikonama koje prikazuju stanje sustava sigurnosti.


Windows Firewall

 

Stari XP servis Internet Connection Firewall nije doživio značajne promjene, osim novog imena Windows Firewall i činjenica da je uključen odmah pri prvom podizanju računala.

 

Security Center sad omogućuje brzu provjeru statusa vatrozida, a njegovo isključivanje zahtijeva sljedeće korake:

1. Pokretanje appleta Windows Firewall unutar Control Panela ili pokretanje Security Centra.

2. Na tabu General, kliknuti na OFF.

3. Security Center šalje obavijest o isključivanju servisa.

4. Ikona upozorenja se pojavljuje u System Trayu (crveni štit sa X). Ako je aktivan neki drugi vatrozid, a sustav ga prepoznaje, bit će prikazan u Security Centeru.

5. Ako vatrozid u Security Centeru prikazuje OFF, potrebno je kliknuti na gumb Recommendation koji otvara dijalog za vraćanje vatrozida u funkciju.


Najosnovnije postavke vatrozida su ON, ON bez izuzetaka (exceptions) i OFF. Postavka ON omogućuje osnovnu funkcionalnost vatrozida uz mogućnost propuštanja željenog prometa kroz listu izuzetaka. Ako se postavi kvačica na Don't Allow Exceptions stavku, vatrozid će ignorirati listu izuzetaka.

 

Lista izuzetaka omogućuje propuštanje prometa prema željenim programima kao i prema već standardnim protokolima koje je potrebno samo označiti kvačicom (File and Printer Sharing, Remote Assistance, Remote Desktop i UPnP Framework). Na ovom se okviru također uključuje ili isključuje sustav obavještavanja o stanju propuštanja prometa za određeni program. Gumb Edit omogućuje detaljniju kontrolu prometa prema otvorenim ili zatvorenim portovima, a portovi se mogu dodavati i pojedinačno.

 

Na jahaču Advanced može se podesiti sustav logiranja propuštenih i odbačenih paketa, a ujedno i veličina, ime i putanja log datoteke. Pod ICMP se nalaze postavke za promet standardnih mrežnih informacijskih paketa koje se odnose na bilo koju mrežnu konekciju stroja; ove se postavke mogu odrediti pojedinačno za svaku konekciju pod Settings.

[Lista]
Ovu uslugu CARNeta realizira Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  Copyright ©2005. CARNet. Sva prava zadržana. Impressum.
Mail to
sys-portal@CARNet.hr